Skräckspel behöver inte alltid få blodet att frysa i ådrorna, de behöver inte göra att man vägrar sova utan alla lampor tända eller att man måste spela med någon annan i rummet som stöd.Det finns en hel del spel på marknaden som anpassar sina spel att ha både klassiska element av skräck och blandar dessa med humor, en del använder sig även av skräcktemat mer som en parodi av genren.

Luigi’s Mansion

Luigi’s Mansion är ett actionäventyr med ett skräcktema som ända var anpassat för unga spelare, det är ju trots allt en ”Mario”-spel. Detta spel kom ut i november 2001 till Gamecube och fick en handhållen uppföljare 2013 till Nintendo DS där man även kunde spela upp till fyra personer mot varandra.Spelets handling är att Luigi vinner en stor herrgård i en tävling som han inte ens deltog i, men detta tänker inte Luigi alls på utan ringer istället sin bror Mario och ber honom möta honom utanför herrgården. När Luigi kommer dit kan han inte hitta Mario och märker snabbt att herrgården är hemsökt. Mario har blivit kidnappad av spökena och Lugi måste nu rädda honom.

Zombies ate my Neighbors

Zombies ate my Neighbors är ett spel som släpptes 1994 både till Super Nintendo och Sega Genesis som faller in under run-and-gun-genren, detta betyder att man helt enkelt springer omkring och skjuter, och i det här fallet är det zombies och andra monster som är målen. Spelet är ju en zombiespel och faller därför in under skräck, men det är samtidigt fyllt av en hel del humor.Precis som många andra spel från den här tiden är handlingen ganska sekundär, men i stora drag är det en galen vetenskapsman vid namn Dr. Tongue har skapad en massa zombies och monster och släpper sedan lös dem i bostadsområdet i närheten. De två tonåringarna Zeke och Julia ser detta som det händer och beväpnar sig själva med en rad okonventionella vapen och bestämmer sig för att rädda grannskapet.