I väntan till Dead Rising 4 får vi prata om lite andra bra skräcksaker som finns där ute i världen. Vi pratar filmer och spel!

Alien

Inte det läskigaste som skräckvärlden kan erbjuda, men det börjar på A och hamnar därför längst upp. Alien kom ut 1979, regisserad av Ridley Scott och det skrämde verkligen slag på en hel generation och skapade en helt okej karriär för Sigourney Weaver.I den första filmen är skeppet Nostromo på väg tillbaka till Jorden men fångar upp en signal från en närbelägen planet. De anställda på skeppet blir beordrade att undersöka saken. Väl framme hittar de ett övergivet, utomjordiskt rymdskepp och en död utomjording. Det visar sig att signalen var faktiskt en varning, men då är det redan försent. Männen på marken har redan hittat ett rum i rymdskeppet fyllt med ägg och en av männen attackeras av en bläckfiskliknande varelse.Varelsen självdör och de vill så klart ta tillbaka den till Jorden för att undersöka den. Det de inte vet är att mannen redan är infekterade. De får dock reda på det när en utomjording skjuter ut från hans bröstkorg och försvinner in i skeppet.Den fick sådant genomslag att den som gav upphov till 3 filmer till plus en specialfilm där den svart utomjordingen fick möte Rovdjuret från den gamla Arnold Schwarzenegger-rullen. Filmerna är kultklassiker, till och med de dåliga, och dessa filmer har gett upphov till skivor, böcker och till och med en videospelautomat som faktiskt är riktigt snyggt gjord!

Amnesia

Spelet som blivit populärt att göra Youtube-videos om när någon spelar det. Det svenska YouTube-stjärnskottet PewDiePie har exempelvis gjort en sådan video som ger ett gott skratt samtidigt som det bevisar hur panikslagen och rädd man kan bli. Ett äkta skräckspel där man får panik, gråter en skvätt och drömmer mardrömmar varje natt. Amnesia kom ut 2010 och är ett dataspel som finns till PC, Mac och Linux.Spelet handlar om Daniel, en ensam man som utforskar ett mörkt och skräckinjagande slott. På sin väg genom slottet måste man undvika monster och lösa olika slags pussel. Under spelets gång blir man bättre på att gömma sig och man måste hålla koll på Daniels mentala hälsa likaväl som den fysiska för att överleva. En av de mest skrämmande elementen i spelet är att man aldrig får tillgång till några vapen. Här kan man endast springa och gömma sig när ett monster får syn på en. Och även om man kan stänga dörrar och riva ner hinder så kan monstret ta sig igenom det.Daniel lider så klart av minnesförlust men har lämnat en lapp till sig själv i början av spelet att han ska söka upp baronen Alexander och döda honom. Genom hans resa hittar han allt fler ledtrådar och börjar förstå varför han raderade sitt eget minne. Vi ska inte dra in för mycket spoilers här, du får helt enkelt ”genomlida” spelet själv.

Posted in: Spel.
Last Modified: februari 1, 2022